Liten rosenkvitten (Chaenomeles japonica) är en del av rosenkvittensläktet som består av lågväxande buskar som blommar på våren och ger laxrosa till orangeröda blommor. På grenarna växer frukter som ser ut som små gulgröna äpplen som mognar mellan augusti och september. Frukterna kan inte ätas på samma sätt som ett äpple då de är syrliga och hårda men genom att de pressas eller tillagas bjuder de på en fantastisk smakupplevelse. Rosenkvittens frukter är dessutom fulla av antioxidanter och innehåller även en hög halt äppelsyra och kinasyra.
Vill du lära dig mer? Läs gärna vidare om rosenkvitten och dess egenskaper.
Den nordiska citronen rosenkvitten har en härlig syrlig smak som ger toner av äpple, druvor, citrus och stenfrukt. Frukten fungerar utmärkt som syresättare både i bakning och matlagning, testa gärna våra recept med rosenkvitten.
Många odlar rosenkvitten som prydnadsbuske utan att veta att frukterna är fulla av antioxidanter. Mängden antioxidanter kan jämföras med blåbär vilket innebär att det är dubbelt så mycket som i exempelvis hallon och jordgubbar. Anledningen till den höga halten antioxidanter beror på olika fenolföreningar men även att rosenkvitten är full av C-vitaminer.
Är du intresserad av att lära dig mer om rosenkvitten näringsinnehåll rekommenderar vi att du läser artikeln av Kimmo Rumpunen "Rosenkvitten - ny frukt för ekologisk odling".
Kvitten eller äkta kvitten växer på träd och trivs bäst i varmare klimat. Frukterna är gula och liknar ett stort äpple. Rosenkvitten växer istället på buskar och utgör ett släkte av fyra kända arter som varierar i storlek. Liten rosenkvitten är mest lämpad för det nordiska klimatet och passar därför bäst för odling i lägre temperaturer. De andra arterna är större och behöver mer värme för att mogna. Vill du veta mer? Läs gärna vidare om rosenkvittensläktet här.
Rosenkvitten kan användas på många olika sätt. Som syresättare i matlagning eller bakning. Prova gärna våra recept där hittar du allt från en god mocktail till en syrlig sås eller en fantastisk paj.
Vad roligt att du vill börja odla!
Rosenkvitten är en frisk växt och passar därför utmärkt för ekologisk odling. Växten är tålig och klarar de flesta jordar. Vi rekommenderar att du har minst två plantor för att öka chansen för mycket frukt. Här kan du få tips och information om odling av rosenkvitten.
Är du yrkesodlare som är intresserad av att odla rosenkvitten, skrolla ner på odlingssidan och fyll i formuläret för yrkesodlare eller kontakta oss på kontakt@omiopi.se så hjälper vi dig med plantor för din fruktodling.
Vår rekommendation är ca 3 300 plantor per hektar.
Vi ser fram emot att höra ifrån dig!
Ja, rosenkvitten passar utmärkt ihop med äpple. Rosenkvitten innehåller äppelsyra, vilket gör den till en perfekt kombination med äpple. När äpplen lagras tappar de mycket av sin smak eftersom syran försvinner medan sockret stannar kvar. Genom att addera rosenkvitten förhöjer det smaken av äpplet.
Har du frågor eller funderingar tveka inte att kontakta oss på kontakt@omiopi.se så svarar vi så fort vi kan!