Under gårdagens storslagna Nobelmiddag serverades nordens citron precis som förra året, men denna gång fanns den till och med i två rätter. Denna fantastiska frukt gjorde sitt avtryck både i förrätten och efterrätten och visade än en gång hur mångsidig och smakrik den är.
Förrätten var en delikat kombination av getost från Östergötland fylld med libbsticka. Detta serverades med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Efterrätten var en variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serverades med en glass på gatkamomill och punsch.
Det är inspirerande att se hur rosenkvitten lyfts under Nobelmiddagen. Detta är ett fantastiskt exempel på hur rosenkvitten kan användas i modern och innovativ matlagning. Vi på rosenkvitten.se är stolta över att denna underbara frukt får den uppmärksamhet den förtjänar. Vill du läsa mer om Nobelmiddagen läs vidare här.